h1

Melania Cuc: Marin Toma, sinonim cu „Dor de Dor“

Cu revista DOR de DOR mi-a facut „cunoştinţă“ poeta Adina Stoicescu, în Bucureşti, cu prilejul Premiilor ARP din martie 2006. Dor de Dor!? Titulatura, prin jocu-i de cuvinte, nu doar ca şoca dar, mie personal mi-a dat impresia unei pagini de „album“ în care semnatarii se lasă duşi de raţiuni romantice şi stirct personale. Mai apoi, parcurgând, număr de număr, paginile din DOR de DOR, am avut bucuria să găsesc în ele o lume culturală fascinantă si care, dacă făceam abstracţie de adresa Redaţiei, putea sta umăr la umăr cu reviste de gen din oraşele cu tradiţie culturală din Ţară. Nume cu rezonanţă în literatura noastră, câţiva prieteni şi dintre care eu însămi ucenicisem prin cenclaurile bucureştene ale anilor ’80, ni se relevau, îi reîntâlneam într-o revista superba, cu grafica şi ţinută editorială foarte frumoasă. Apoi am aflat cu cate osârdie şi cu cât chin mistuitor şi dăruire se „fabrică“ acest miracol care uneşte nume şi titluri de scriitori şi cărţi ce stau ca nişte cărămizi în zidăria culturii noastre contemporane, – stau ca talpa –ţării, ca ţăranul, cu modestie şi trudnicie, cu înverşunare şi patimă prin tradţie la baza unui edificiu ce va rămâne sigur în Istoria Literaturii Române. Scriitorul Marin Toma, artizanul şi maestrul acestei Lucrări, a reuşit să adune energiile creatoare din diferite puncte ale Roimâniei sunb un singur semn: Cultura.

Uneori, când mai schimbăm mesaje pe internet, la ceas de înserare, – mi-l imagiez pe editor acolo, în nemărginiriea Bărăganului prin care dropiile sunt din ce în ce mai puţine, acolo unde poţi auzi şi-n somn nechezatul armăsarilor din herghelia de la Jegălia, unde migdalii înfloresc ca pe un capăt de lume şi macii sângerând dau cu tifla turiştilor ce grăbesc, trec nepăsători pe şosea, spre marea cea mare…

Sigur este un om fericit, – adică un Om care ştie că ce şi-a propus a rostuit şi care a reuşit să-şi facă prieteni de condei şi, mai ales de idei.

La multi ani Marin Toma, care pentru mine eşti sinonim cu DOR DE DOR…

MALENIA CUC, poetă (Bistriţa Năsăud), membră a Uniunii Scriitorilor din România

%d blogeri au apreciat asta: